top of page

Loopbaanretraites: hier gaat het altijd mis

Al meer dan 25 jaar heb ik me bezig mogen houden met loopbanen. Of het nu ging om een gedwongen overstap door ziekte of ontslag of om een zoektocht vanuit eigen drijfveren en talenten. Ik heb vele gesprekken gevoerd en testen afgenomen en besproken. In heel veel gevallen werd de vraag aan mij gesteld; zeg jij het maar, welke kant kan ik het beste op? Wat voor type baan vind jij het beste bij mij passen? Sommigen hadden het liefst dat ik de toekomstige werkgever er ook even bij zou regelen. En daar gaat het steeds weer mis. Ze hopen dat een testuitslag i.c.m. met mijn advies een nieuwe dimensie gaat openen. Ze verwachten het van een ander, weliswaar een professional, maar wel een andere persoon dan zijzelf.


Het gaat er juist om dat je helder krijgt wie jij bent en wat jij wil. Het is daarom zaak om naast het in beeld brengen van drijfveren, talenten en opgedane (werk-) ervaring te gaan kijken wie je bent. In onze cultuur gaat het steeds om wat je hebt (aan spullen), wat je doet (je baan) en wat de mensen van je vinden. Maar dat is de illusie van het te vinden geluk. De pot met goud ligt niet ver weg aan het einde van de regenboog, maar in jezelf. Het is dus zaak om jezelf echt te leren kennen. Te weten wie je bent en van daaruit wat je bestemming is. Vaak is dat een zoektocht waarbij je terug zal gaan naar je jeugd. Waar jij je overtuigingen hebt gemaakt, die tot patronen hebben geleid die je leven dag in dag uit bepalen. Die overtuigingen zijn vaak belemmerend en gebaseerd op overleving en niet op echt leven naar wie jij in essentie bent.


Een individuele retraite

Een van de individuele retraites die bij MagnoneFrance worden aangeboden zijn gericht op de loopbaan. Of je nu gedwongen wordt door omstandigheden of zelf wilt onderzoeken wat je verder wilt met je loopbaan, ik zal me richten op wie je bent en op wie je wilt zijn. Wat echt belangrijk voor je is en waar je echt blij van wordt.


Tijdens de retraite gaan we in op wat je hebt gedaan, waar je tegenaan gelopen en wat je mist. Van daaruit help ik je zoeken naar je (belemmerende) overtuigingen die je gedrag bepalen. Door te weten wie jij echt bent kun je keuzes maken over wat je echt wilt, echt belangrijk vindt. Hoe dichter je bij jezelf bent en blijft, hoe makkelijker het al zijn om de keuzes te maken, actie te ondernemen en resultaat te boeken. En dat resultaat kan van alles zijn als het maar klopt!


Een voorbeeld

Vorige zomer kwam er spontaan bezoek van een gezin bij MagnoneFrance. De moeder in kwestie, Evelien, wilde me even persoonlijk komen bedanken voor het gesprek dat ik twee jaar eerder in de zomer met haar had gevoerd op een camping hier in de buurt. Ik heb een avond met een wijntje erbij met haar gesproken over haar “perfecte” baan, haar leven, de stress en druk die ze ervaarde door haar omgeving. Door steeds door te vragen kwam het bewustzijn bij haar wat ze werkelijk belangrijk vond en waarom ze tot dan toe deed wat ze deed.


Ze kwam deze zomer vertellen dat ze was gestopt met werken en dat ze zich volledig op haar gezin richtte en wat dat voor iedereen betekende in het gezin. Haar man, Bart, vertelde dat het de beste keuze ooit was geweest. Het is geen keuze waarbij je mooie verhalen kan vertellen op verjaardagen, geen keuze die maatschappelijk applaus op levert, het is een keuze die recht deed aan wie zij is en wie zij (nu) wil zijn. Het maakt Evelien gelukkig en omdat zij nu bij zichzelf blijft straalt dat af op haar omgeving.


Een ander voorbeeld

In april 2022 belde een oud-collega mij op dat hij op de website van MagnoneFrance had gelezen over individuele retraites. Hij wilde meer weten over de retraite met betrekking tot zijn loopbaan. Hij heeft een baan met een heel goed salaris, een mooie lease-auto en veel ruimte om het werk naar eigen inzicht in te vullen. Maar toch miste hij iets, hij zag het niet zitten om het zo nog jarenlang te blijven doen. Hij vroeg mij om een doorbraak te creëren. Na het geweldige weekend stuurde hij mij onderstaande review:


Na dit weekend begon pas voor mij de reis

"Het loopbaanweekend bij Rinze is voor mij een hele mooie stap geweest om verder te denken over mijn loopbaankeuzes. Heel naïef dacht ik in het begin dat ik na deze retraite alle antwoorden op mijn vragen zou hebben. Al snel merkte ik dat mijn (belemmerende)overtuigingen dieper zitten waardoor ik anders handel dan dat ik zou willen. Ook pas ik bij dit handelen bepaalde afweermechanismen toe waardoor ik nooit verder kom. Rinze heeft mij laten kennismaken met een methodiek om hier zelf mee aan de slag te gaan. Ik heb 100% intrinsieke motivatie en direct resultaat! Hele mooie veranderingen komen nu op mijn pad, iets wat ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Elke dag is nu weer een nieuwe leerervaring en dit proces zal ook nog wel even duren. Belangrijkste is dat ik nu bewust ben geworden van mijn handelen en de keuzes die ik hierin maak. Rinze heeft de gave dat hij dit in een weekend bij mij dit heeft blootgelegd en mijzelf tot actie heeft gezet. Toen ik meer vanuit mijn gevoel dan mijn ratio kon denken, ben ik stappen gaan zetten. O ja: ik zag in het begin op tegen de reis helemaal naar Lavercantière. Achteraf stelde dit niets voor, na 1 ½ uur vliegen vanuit Rotterdam werd ik opgehaald door Rinze en kon het weekend beginnen. De hele ambiance, de leuke activiteiten tussendoor en de gastvrijheid van Rinze zorgen ook voor een procesversneller. De daadwerkelijke 'reis' is nu pas begonnen."

Is een retraite ook iets voor jou?

Een weekend of midweek waar jij je kan focussen op jezelf in een prachtige omgeving met veel rust en ruimte zal je helpen om in korte tijd veel te bereiken. Lijkt je dit wat? Neem dan contact met mij op, zodat we je situatie kunnen bespreken. Ik stel vervolgens een persoonlijk programma samen waar jouw vraag centraal staat. We zoeken daarbij de afwisseling tussen gesprekken, ontspanning met een excursies, hapje eten en een wijntje, stilte en opdrachten. De mix van ontspanning en inspiratie tegen een eerlijke prijs.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page