top of page

Hoe zweverig is een retraite eigenlijk?

Retraite is een term die je tegenwoordig overal tegenkomt. Er is al heel veel gezegd over de term ‘coach’ en je moet je blijkbaar bijna gaan schamen als je dat als functietitel gebruikt. In combinatie met retraites is het helemaal feest. Ze komen als paddenstoelen uit de grond, hoor je dan. Wat mij betreft is dat echter een goed idee. Hier in Frankrijk worden paddenstoelen erg gewaardeerd. Complete gezinnen trekken de bossen in om ze te plukken.


Maar dat terzijde. Wat betekent retraite eigenlijk? Als je gaat googelen op de betekenis zie je verschillende synoniemen als Afsluiting, Afzondering van de wereld, Periode van bezinning, Periode van geestelijke afzondering of Vrijplaats. In het Frans betekent het dat je met pensioen bent. Als ik de vraag krijg wat ik zoals doe naast de B&B is de uitdaging om het zo te vertellen dat het woord “retraite” niet valt.


Bezinning

In de hectiek van het bestaan kan het wel eens verstandig zijn om met enige regelmaat je af te zonderen en je te bezinnen. De hele dag wordt er van alles van je gevraagd en dat leidt tot diverse problemen als burn-out, eenzaamheid en allerlei type conflicten. Steeds meer mensen hebben last van de grote hoeveelheid prikkels en moeten ondertussen van alles om mee te kunnen komen. Je bent dus razend druk en een avondje tv kijken is dan al ontspanning. Tussendoor komen er wel allerlei reclames voorbij die je van alles toeroepen! Hoe ontspannen…


Thema en activiteiten tijdens de retraite

Er worden heel veel retraites gegeven op diverse locaties met verschillende soorten programma’s. Met allerlei rituelen, meditaties en workshops. Bij MagnoneFrance kiezen we voor de praktische variant rondom een persoonlijk thema. Dat kan in een groep, zoals we bieden voor nabestaanden. Maar we bieden ook de mogelijkheid om een individuele retraite te volgen, all inclusive op een prachtige locatie van rust en ruimte. Dan ben je op een plek waar je je kan afzonderen van de wereld en even helemaal stil kan gaan staan. Zonder prikkels en zonder verplichtingen. Door de stilte en de rust en de letterlijke en figuurlijke afstand van het “normale” leven kom je toe aan ervaren. Aan de hand van een programma op maat ga je aan de slag om te achterhalen wie je werkelijk bent. En welke leven je wilt leven.


Is een retraite zweverig?

En dan de vraag hoe zweverig het gaat zijn. Het ligt er natuurlijk weer aan wat je daaronder verstaat. Mijn insteek is in ieder geval om het praktisch te houden en me te richten op jouw persoonlijke thema. Dat kan zijn je loopbaan of je relatie, het contact met familie of een gevoel van eenzaamheid of onrust. Uit ervaring weet ik dat als je dan eerlijk durft te zijn, je dus veilig genoeg voelt, er ook kwetsbaarheid kan zijn. En via die weg kunnen we dieper in gaan op wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je dingen doet zoals je ze doet.


Door patronen bloot te leggen en terug te volgen krijgen we zicht op je overtuigingen. En hoe je overlevingsstrategieën hebt ingezet om “overeind” te blijven. Door een combinatie van theorie, opdrachten en gesprekken krijg je zo zelf inzicht in wie je eigenlijk bent. Want met elk thema je ook komt, het begint bij jezelf. Daar liggen ook de antwoorden. De omgeving van MagnoneFrance en iemand die je spiegelt (mijn rol) zijn de randvoorwaarden om deze antwoorden te vinden.


Is een retraite iets voor jou?

Mocht je bij het woord “kwetsbaarheid” al zijn afgehaakt, dan is de retraite bij MagnoneFrance inderdaad te zweverig voor jou. Maar als je deze tekst helemaal hebt gelezen en je aangesproken voelt, neem dan vrijblijvend contact op voor een telefonische kennismaking zodat we je situatie kunnen bespreken. Op jouw verzoek stel ik vervolgens een persoonlijk programma samen waar jouw vraag centraal staat. We zoeken daarbij de afwisseling tussen gesprekken, ontspanning met een of meer excursies, lekker eten en een wijntje, stilte en opdrachten. De mix van ontspanning en inspiratie tegen een eerlijke prijs.


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page